Hrana, a ne oružje!

Nav view search

Navigation

Search

Kako se koristi e-cigareta i da li je štetna

Upotreba elektronske cigarete ne razlikuje se mnogo od upotrebe klasične duvanske cigarete. Njen izgled i okus prilagođeni su klasičnoj cigareti, a ujedno i sam užitak je isti. Ono što je drugačije, a ujedno i najbitnije jeste ono što se nalazi unutar ovog revolucionarnog proizvoda, koji sve više sa scene potiskuje klasičnu cigaretu. 

 

E-cigareta predstavlja proizvod koji je najnoviji proizvod mikroelektroničke tehnologije. Sastavljena je od sledećih elemenata:

·         njeno telo sastoji se od komore za raspršivanje, elektroničkog kontrolera, te litijumske baterije koja je punjiva

·         prednja strana e-cigarete sadrži svetleću LED diodu koja kada se koristi svetli (podsećajući na žar cigarete)

·         komora za raspršivanje (najvažniji deo e-cigarete), koja stvara maglu koja liči na dim obične cigarete, nastaje kao posledica otapanja, grejanja i raspršivanja nikotina koji se nalazi u refilu (kada se udahne korisniku pruža isti užitak kao i tradicionalna cigareta, ali ono što je najbitnije jeste da nema negativnih posledica

Prilokom korištenja elektronske cigarete identičan je užitak u svakom mogućem smislu kao kod klasične duvanske tradicionalne cigarete, a para (prividni dim) koja nestaje u samo nekoliko sekundi ne smeta pasivnim pušačima.

 

Sigurnost elektronske cigarete je nešto čime se u poslednje vreme bavi veliki broj naučnika i istraživača koji dolaze do rezultata da je upotreba elektronske cigarete nesumnjivo zdravija u odnosu na klasičnu duvansku cigaretu. Ona poseduje samo vodenu paru, a nikotin kao i miris duvanu pružaju identičan ukus kao i klasične cigarete. Takođe, nemoguće je dobiti trovanje nikotinom jer ima ugrađen elektornski sigurnosni sastav koji je napravljen tako da se automatski isključuje ako se dozira inhalacija koja traje više od osam sekundi, odnosno ako se inhalira veća doza u kratkom vremenskom periodu. Isto tako, nivo nikotina koji se udiže znatno je manji u odnosu na nikotinsku cigaretu.

Neprijatni duvanski miris – kako ga se rešiti

Neugodni miris cigarete pored toga što je nezdrav, sigurno je da ga niko ne želi u prostoru, pa čak ni sami pušači. Naredni tekst nudi nekoliko rešenja koja če učiniti da uklonite ili ublažite miris cigarete, a uz pomoć nekoliko stvari koje zasigurno svi imaju pri ruci. Ovaj prepoznatljivi miris je zaista teško ignorisati, a pored toga veoma je prodoran, te se tako uvlači u gotovo sve stvari, koje onda postaju izvor takvog mirisa. Na tržištu postoji veliki broj hemijskih sredstava koji uklanjaju ovaj miris, ali je ipak upitna njihova štetnost po ljudsko zdravlje, jer su oni uglavnom inhalatarnog tipa. 

Tako je moguće da njihovom upotrebom unosimo, pored duvanskog dima, još neke štetne supstance koje ugrožavaj naše zdravlje. Pre nego posegnete za nekim od njih (koji je pored toga skup), pokušajte ovaj problem de rešite sa sredstvima i sastojcima koja su potpuno prirodna.

SIRĆE

Poznato je da je sirće gotovo univerzalno sredstvo za čišćenje, a ono što ga čini dodatno vrednim, jeste da je dobro i kada je u pitanju neutralizacija mirisa. U bocu koja ima raspršivač sipajte sirće u koje ste nasuli jednu polovinu vruće ili tople vode, zavisno od potrebe. Drvene predmete i nameštaj tretirajte tako što ćete ga pošpricati ovom kombinacijom, a potom prebrišite pamučnom tkaninom. Tapacirani nameštaj je komplikovaniji kada je u pitanju vreme, jer je neophodno da se osuši, ali se primenjuje ista tehnika.

SODA BIKARBONA

Ukoliko vam se ne sviđa miris sirćeta u sopstvenom prostoru i po svome nameštaju, odlična zamena je soda bikarbona koja moć da apsorbuje i neutrališe mirise iz okruženja. Soda bikarbona se pokazala kao izuzetno dobra kada je u pitanju zatvoren prostor, kao što su ladice, zatvorene police, i sl. Dovoljno je da u posudicu sa sodom bikarbonom stavite u zatvoren prostor, a u periodu od 24 časa ona će neutralizovati sve mirise. Isto tako, soda bikarbona je mnogo efikasnija kada je u pitanju tapacirani nameštaj. Dovoljno je da ga prvo usisate, potom da ga pospete celog sodom bikarbonom koju treba da ostavite da stoji 24 časa, te da istu temeljno usisate. Zvuči neobično, ali je efikasno.

MLEVENA KAFA

Ukoliko sa prethodnim predlozima niste uspeli da rešite problem neugodnog duvanskog mirisa, isprobajte još jedan – mlevenu kafu ili aktivni ugalj. I jedno i drugo su odlični kada je u pitanju apsorbovanje neugodnih mirisa.

 

 

Ipak, kako do svega ovoga ne bi uopšte došlo, te kako se pušači ne bi odricali svojih navika i osećali marginalizovano i neugodno zbog posledica koje izaziva cigareta, postoji rešenje koje se naziva elektronska cigareta. Sa ovom cigaretom sigurno je da nećete ugroziti svoje okruženje, niti učiniti da u prostoru bude neprijatni miris duvana. Ovako se rešavaju svi problemi, i to obostrano. Jeste li pušač? Pokušajte.